Lloguers a la baixa ??

10/03/2022
Fernando Lozano

El lloguer està a la baixa. El passat diumenge, ens despertem, els que estem ficats en el sector, o no, suposo que també la gent que actualment està buscant pis o casa, o que vol vendre o llogar, amb una notícia bastant dràstica en el seu contingut; el portal Idealista ens informava que a Girona l'oferta de lloguer havia patit un descens del 70% amb relació a l'any anterior. Un diari local ens oferia el seu punt de vista en relació amb aquestes dades altament preocupants des del punt de vista del que vol accedir a un habitatge de lloguer. Algunes teories conspiranoies sobre aquest assumpte realment em van fer riure (per no plorar) perquè crec que una vegada més, es parla sense saber, però el pitjor de tot, es parla sense oferir solucions reals en els temps que corren.

Us explicaré des de la meva humil opinió, extreta de l'experiència en primera persona que tinc, quins són els factors que penso que han propiciat aquesta situació. A parer meu l'origen d'aquesta desastrosa dada està en la modificació en la llei d'arrendaments urbans que vam patir l'any 2019. Entre moltes mesures, que potser, els va semblar als qui les van aprovar, que els donaria un bon rèdit electoral, l'estrella va ser la limitació de preus. LIMITACIONS DE PREUS !!!!! Una mesura aplaudida per un bon col·lectiu de persones que potser no van entendre les connotacions negatives que al final ha tingut. Els preus es marquen tenint en compte la corba de l'oferta i la demanda, per resumir-ho bastant simplement, per tant, si el que la Generalitat volia, era abaixar el preu de l'habitatge, ¿no serà més intel·ligent procurar que hi hagi més oferta que demanda per aconseguir l'objectiu desitjat? Potser era el més intel·ligent, però no el més fàcil, i un cop més van tirar de la perversa màquina d'imposició a la qual ens tenen tan acostumats per traslladar-li al sector privat el problema i a sobre quedar ells com uns justiciers que castiguen els malvats especuladors.

Resultat, entitats de pes amb les quals treball van decidir deixar de llogar els actius que tenien i posar-los a la venda, els inversors particulars van deixar de comprar, ja que tota aquesta situació els creava molta inseguretat (a més se'ns ajunta el problema d'okupació, però aquest és un altre tema per a un altre dia), l'oferta baixa, i el que és pitjor, baixa en els rangs de preu on una persona mortal podria sobreviure sense haver d'estar sol a pa i aigua. ¿Lògic no?

Ahir em va arribar la notícia que el TC anul·la part d'aquesta llei i retorna als propietaris la llibertat de poder llogar els seus immobles al preu que els hi vengui de grat, i em sembla molt bé, perquè crec que hi ha moltes maneres d'incentivar que els preus baixin i que si al final el mercat es regula d'una manera lògica, amb mesures adequades a cada entorn tothom acabarà guanyant.

Espero que a partir d'ara, abans d'experimentar amb assumptes tan delicats com aquest, tinguin més en compte l'opinió del sector professional, que al seu dia els va advertir que aquestes mesures no arribarien a res, que no eren la solució i que a més tenien diversos exemples en altres regions on s'havia provat sense èxit. Si ho haguessis fet potser molta gent avui podria estar gaudint del seu habitatge tranquil·lament i no amb la pressió d'estar mirant portals Immobiliaris constantment perquè no se li escapi el pròxim pis que surti de lloguer.

Lloguer a l'alça!!!!